СВІЧКА, ЗАПАЛЕНА ВІД СЕРЦЯ

Учні усвідомили велич творчості поета

/Files/images/IMG_3867.JPG

“Шевченко - наш. Він для усіх століть. Він - як Ісус Христос для України...” Ці слова стали лейтмотивом Шевченківських днів, проведених у Самбірській гімназії.

Розпочалися вони радіолінійкою. Гімназисти (О. Криванчик, Х. Мицак, Р. Коваль, Н. Костюк,) говорили про феномен Т. Шевченка, про те, що він - духовна основа сучасної української нації. Із дитячих літ, неначе святе писання, вбираємо його полум'яні пророчі слова, адже, який потрібно мати в душі безсмертний цвіт, щоб хвилювати людство і через сотні літ.

Своєрідним продовженням радіолінійки стала літературно-музична композиція " Він, ким зайнялось і запалало". Головна думка заходу - актуальність Шевченка не в тому, що він порушив великі і вічні питання існування української нації, а в тому, що кожне покоління має прийти до розуміння Великого Кобзаря самостійно, усвідомивши всю велич творчості поета, віднайти відповіді на питання, поставлені часом.

Сторінки життєпису Шевченка, перегортали ведучі (М. Кучак, А. Шевців). Ось малий Тарас (О. Кубін ) йде шукати стовпи, його зустрічає Оксана (О. Волошин) і витирає сльози. Ось юнак - підліток (О. Опалак) малює у Літньому саду, де зустрічається із Сошенком (М. Кузьмович). І так сторінка за сторінкою….

Звучать народні та сучасні патріотичні пісні у виконанні Б. Дикого, Л. Кінцак, Н. Ручки, Д. Шлієнко, Н. Полянської, Х. Нечипор, Л. Кісилички, Л. Бараняк.
Зворушливо та емоційно читали поезію Шевченка і про нього гімназисти (В. Хилинський, Ю. Манецька, І. Половчак, А. Гложик, С. Рідник, С. Грубрін, І. Загвойський, М. Круль, Б. Дикий, П. Дундер, Х. Нечипор, О. Опалак, О. Німеровська, Л. Кінцак, С. Пижик).

/Files/images/QSdT-IkXSMs.jpg

Авторську поезію запропонувала вчитель Оксана Грицько, яка і підготувала даний захід, що супроводжувався відеоматеріалами. Їх презентував Дмитро Витівський.
Завдяки багатогранному змалюванню образу Великого Кобзаря перед глядачами постав геній, мислитель, пророк, що, увібравши в себе душу народу, підніс його духовну велич і красу на найвищу височінь.
Органічно в осмислення Шевченкіани влилися малюнки і стінгазети, виготовлені гімназистами.
"Шевченко завжди серед нас. По всіх світах його лунають вірші",- саме ці слова надихнули гімназистів та вчительський колектив прийняти участь у міжнародному флешмобі "Global Shevchenko" .

/Files/images/O1EHEEiG7oY.jpg

Алла ХОМИК, заступник директора з виховної роботи Самбірської гімназії

Кiлькiсть переглядiв: 261

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.