Яке прекрасне рідне слово! Воно – не світ, а всі світи.

"Яке прекрасне рідне слово! Воно – не світ, а всі світи". Це епіграф до усіх заходів, проведених у Самбірській гімназії до Міжнародного дня рідної мови, який відзначаємо 21 лютого.

/Files/images/DSCN0403.JPG

Розпочався день радіолінійкою, під час якої учні 7-А класу Мицак Х., Криванчик О., Коваль Р. говорили про те, що це свято крокує країною, і кожен громадянин відчуває свою приналежність до свого народу, народності, нації. А мова – це найбільший скарб народу. Це саме той інструмент , який єднає людей однієї нації, робить їх єдиним цілим. Звучали поетичні рядки про мову, пісня «Мова барвінкова».

Говорилося, що кожен із нас відповідальний за свою мову, що перспективи нашої щоденної мови сягають вершини в переображенні її в мову літургійну, засобом чого є ревна і безнастанна молитва – спільна і приватна, у храмі та вдома. І тільки тоді українська мова стане справді одним з наріжних каменів нашої національної ідентичності.

Як море починається з річки, так українська слово - з писемності. Учні писали «диктант єдності» «Українська мова - наша земля, наша Батьківщина» , проявляючи при цьому грамотність , застосовуючи вивчений матеріал .

/Files/images/IMG_7361.JPG

У кабінетах української мови, літератури, у бібліотеці – виставки про роль і значення мови у житті людини: «Українська мова: історія і сучасність», «Іван Франко про рідну мову» , «Будеш ти , і я не згину, мово – вічносте моя». Горницький В.О., заступник директора , прийняв участь в обласній конференції «Функціонування української мови в суспільстві», присвяченої Міжнародному дню рідної мови у Львівському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти з доповіддю «Мова – генетичний код української нації». Під керівництвом Володимира Орестовича готується бліц-турнір «Чи знаєш ти рідну мову».

Гімназійний парламент, який очолює Головчак Єлизавета, організував флеш-моб «Мово материнська – ти душа мого народу». Щиро , проникливо, від душі читали поетичні рядки про мову сама Єлизавета, прем’єр-міністр гімназійного парламенту Зубар Аліна , радник президента Сенкальська Марта та учні 1-Б класу. Лейтмотив заходу – не бути байдужим до питань мови, захищати найбільше наше багатство – нашу рідну українську мову.

Коли ти плекаєш слово,

Мов струна, воно бринить.

Калиново, барвінково

Рідна мова пламенить .

Коли мовиш, як належить,

Слово чисте, як роса…

І від тебе теж залежить

Мови рідної краса.

Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом, - бо поки є мова, доти є і народ.

Посилання на відео https://youtu.be/YI6H54uS1bE

Кiлькiсть переглядiв: 722

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.